Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

’Jag trodde att jag var efterbliven’

Uppdaterad 2013-12-04 | Publicerad 2013-12-03

Andreas Kleerup talar ut om sina två diagnoser

Adhd och tourettes. Diagnoserna har hjälpt Andreas Kleerup vända drogskandaler till familjeliv och jobb.

– Jag trodde att jag var efterbliven, säger han.

De senaste fyra åren har Andreas Kleerup, 34, varit nära att dö två gånger. Han har varvat droger med depressioner utan att veta varför han mått som han gjort.

I dag vet han. Och nu berättar den hyllade musikern att han mår bättre än någonsin.

– Jag har grov adhd och lättare Tourettes, berättar han i dagens avsnitt av Wellness på aftonbladet.se.

Tog kokain

De senaste åren har varit tumultartade för Andreas Kleerup.

Från att ha testat positivt för kokain på Grammis­galan 2009 till ett inslag i TV4:s morgonsoffa där han anklagades för att vara påverkad. Och däremellan ett självmordsförsök.

Länge trodde Andreas Kleerup att han helt enkelt var trög.

– Det trodde jag egentigen hela vägen fram till gymnasiet. Jag trodde att jag var efterbliven.

Sina diagnoser fick han redan 2007, men det var först i fjol, när han träffade sin nuvarande läkare, som han insåg att de låg bakom mer av hans beteende än han trodde.

– De här diagnoserna hänger ofta ihop. Adhd, tourettes och tvångstankar. Jag går och håller mig hela tiden för att inte leva ut min tourettes, men så fort jag är själv en sekund så släpper jag det.

Scheman för sitt liv

Räddningen har länge varit musiken och kreativiteten. Men även den delen av hans liv är en balansgång.

– När jag skapar känner jag efter vilken nivå jag är på, ”oj, det var låg nivå i dag, vad skönt”. Och om jag gör något som jag är helt inne i försvinner det helt.

Andreas Kleerup berättar att han skrivit scheman för varje tjugominuters­intervall av sitt liv sedan han var tolv år gammal. Och att det enda som ockuperade honom innan han fick sina diagnoser var att bli bäst på att spela trummor. Då skulle allt lösa sig. Han kallar besattheten en form av ”behandling”.

I dag tycker han att det är bra att diagnoserna kom så pass sent i livet.

– Det är jag glad för eftersom jag inte tror att jag hade kommit dit jag är i dag om jag fått dem när jag var sex år gammal.

”Jag njuter”

Efter självmordsförsöket 2009 blev Andreas Kleerup troende, något som han menar hjälper honom att bli lugnare och mer samlad. Han har även blivit pappa, ett ansvar som han tycker om.

Han berättar att han inte låter bokstavskombinationerna bli en för stor del av vem han är, att han inte ser diagnoserna när han tänker på sig själv. Han menar att han redan lagt för mycket tid på att för­söka förstå vad som är fel.

– Jag njuter av att vara en medborgare, betala skatt och inte mobba människor. Jag skulle inte rekommendera mitt liv till någon - men jag älskar det.

När Andreas Kleerup mådde som sämst kom han i kontakt med överläkaren Ingemar Sköld.

Då vände hans liv.

”Lite luriga”

Det faktum att Andreas Kleerup lider av både tourette syndrom och adhd, gjorde behandlingen knepig. Den ena medicinen riskerar nämligen att krocka med den andra.

– De är lite luriga. Men vi hittade rätt nivå. Han får fyra mediciner med olika schema. Det var viktigt för honom att få en förklaring och bra medicinering.

Trots Andreas Kleerups tidigare drogproblem, valde Sköld att medicinera honom med det amfetaminliknande preparatet ritalin.

Det visade sig vara rätt beslut.

”Risk för återfall”

– Det är lite kontroversiellt. Men jag jobbar mest med före detta missbrukare. I de allra flesta fall går det bra. Det är faktiskt större chans att de inte återfaller i missbruk med rätt medicinering.

I dag mår Andreas Klee­rup bra.

– Får man en diagnos tycker man det är skönt. Då kan personen lära sig förhålla sig till livet med handikappet.

Det här är Kleerup

Namn: Andreas Kleerup. Ålder: 34 år. Yrke: Musiker och producent. Bor: Stockholm. Familj: Fru, bonusbarn och en son från en tidigare relation. Inkomst: 380 800 kronor (taxeringsår 2013)